Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Wil je binnenkort een nieuwe tv aanschaffen? Bekijk dan zeker naar de onderstaande veelgestelde vragen over het kopen van een televisie. Tevens tref je op deze pagina veel achtergrondinformatie over tv's.


Wat is een 4K televisie?

Een 4K televisie heeft een beeldscherm met een hoge resolutie namelijk 3.840 bij 2.160 pixels. De 4K televisie is de opvolger van de Full HD tv. Het beeld van een 4K scherm is veel scherper dan van een Full HD televisie. Een Full HD tv heeft een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Het aanbod van 4K tv's is enorm groot. Expert heeft bijvoorbeeld meer dan 187 Ultra HD (4K) Televisies op de website staan.

Lees verder over 4K televisie!

Bekijk het overzicht met de best geteste 4K televisies!


Wat is een Oled televisie?

Oled staat voor organic led en is een hele bijzondere beeldtechnologie. Het klinkt misschien raar maar de pixels van een Oled beeldscherm bestaan uit organische materialen die licht kunnen geven. Een Oled televisie heeft geen achtergrondverlichting nodig waardoor de tv heel dun gemaakt kan worden. Het sterkste punt van een Oled tv toestel is het contrast. Daar kan geen enkele andere beeldtechniek tegen op. Bij donkere en lichtere delen zie bij een Oled tv nog steeds veel details. Een tweede voordeel is de grote kijkhoek. Je hoeft dus niet recht voor de tv te zitten om een mooi beeld te zien. De eerste Oled televisies waren al in 2009 te koop maar waren destijds erg duur. Gelukkig worden de Oled toestellen steeds goedkoper zodat steeds meer mensen kunnen genieten van deze uitmuntende beeldkwaliteit.

Bekijk het overzicht met de best geteste Oled televisies!


Wat is een Qled televisie?

Qled is een beeldtechnologie van Samsung. Qled is in 2017 gelanceerd door de Koreaanse tv-bouwer als tegenhanger van het superieure Oled. Een Qled tv maakt gebruik van een led-achtergrondverlichting. Het nieuwe aan een Qled tv is de folie van quantum dot-materiaal over de ledverlichting. De voordelen van een Qled televisie zijn onder andere het grotere kleurbereik en kleurvolume. De kijkhoek is ook veel groter dan bij een normale lcd-televisie en niet te vergeten de grote lichtopbrengst. Deze grotere lichtopbrengst zorg ervoor dat je in een verlichte kamer een veel beter beeld krijgt.

Bekijk het overzicht met de best geteste Qled televisies!


Wat is het beste een Qled of Oled tv?

De beeldkwaliteit is zowel bij Qled als Oled tv subliem. Er zijn wel een aantal verschillen tussen beide technieken. Het contrast van een Oled tv is bijvoorbeeld hoger dan dat van een Qled tv. Op een Oled tv is zwart ook écht zwart. Het voordeel van een Qled televisie van Samsung is dat het kleurvolume en de helderheid weer beter zijn dan op een Oled tv. In een verlichte kamer heb je met een Qled tv een betere beeldkwaliteit. Wist je trouwens dat alleen Samsung televisies gebruik maken van de Qled technologie? Samsung heeft Qled geïntroduceerd als alternatief van de Oled televisies. Als je veel series en films kijkt dan adviseren we je zeker om voor een Qled of Oled televisie te kiezen.

Bekijk het overzicht met de best geteste Oled televisies!

Bekijk het overzicht met de best geteste Qled televisies!


Wat is een 8K televisie?

Een 8K toestel heeft een beeldscherm met een resolutie van maar liefst 7680 x 4320 pixels. Het aantal pixels is bizar groot namelijk 33,2 megapixels. Een 8K tv heeft 16 keer zoveel pixels als een Full HD televisie. Een 8K televisie is de tv met de hoogste resolutie die je momenteel kunt kopen. Het beeld van een 8K tv is weer een stuk scherper dan dat van een 4K televisie. Een 8K tv wordt ook wel een 8K Ultra High Definition of 8K UHDTV televisie genoemd. Helaas zijn 8K televisies nu nog vrij prijzig maar ze worden wel snel goedkoper. Als je echt het nieuwste in huis wilt hebben kies dan voor een 8K tv toestel. Het aanbad van 8K televisies is momenteel erg beperkt.

Bekijk het overzicht met de best geteste 8K televisies!


Is het zinvol om nu al een 8K televisie te kopen?

Wil jij het nieuwste van het nieuwste en de beste beeldkwaliteit? Vind je het geen probleem dat het aanbod van 8K content nu nog beperkt is? Heb je een dikke portemonnee? Ga dan voor een 8K televisie!

Het verschil tussen een 4K en 8K tv kun je echt wel zien vooral bij de grotere schermen vanaf 65 inch. Het enige probleem is dat er momenteel nog weinig 8K content beschikbaar is. Bij veel 8K tv toestellen wordt content lager dan 8K wel omgezet naar 8K zodat je toch kunt profiteren van die hoge resolutie maar het is natuurlijk nooit zo mooi als de bron echt 8K is. Momenteel worden 8K televisies aangeboden door Samsung, LG en Sony. De prijs is nog wel wat aan de hoge kant maar de verwachting is dat de prijzen voor 8k tv's snel gaan zakken.

Bekijk het overzicht met de beste getest 8K televisies!


Wat is Dolby Atmos?

Dolby Atmos is een relatief nieuwe geluidstechniek en zorgt voor een perfecte geluidsbeleving tijdens jouw favoriete film of serie. Een aantal nieuwe televisies ondersteunen Dolby Atmos. Vind jij geluid erg belangrijk? Kies dan een tv die dit ondersteund of koop een extern audiosysteem met Dolby Atmos ondersteuning.

Lees verder over Dolby Atmos!


Hoe koop je zo voordelig mogelijk een nieuwe televisie?

Een goede televisie is zeker niet goedkoop. Wil je zo voordelig mogelijk een nieuwe tv kopen? Lees dan zeker onze tips en bespaar honderden euro's op jouw droom tv.

Lees verder over hoe je voordelig een nieuwe tv koopt!


Wat is de beste resolutie voor een televisie?

Wat kun je het beste kiezen? Full HD, 4K of 8K?

Lees verder over de beste resolutie!


Hoe kies je het beste beeldformaat?

Hoe groot mag de televisie worden? Je hebt zoveel keus tegenwoordig. De kleinste televisie die je bijvoorbeeld bij PlatteTV kunt kopen heeft een beeldformaat van 32 inch (81 cm) en de grootste tv heeft een beeldformaat van maar liefst 98 inch (248 cm). Maar de televisie moet natuurlijk wel goed in jouw kamer passen en de kijkafstand moet optimaal zijn.

Lees verder over het juiste beeldformaat!


Wat zijn de beste televisies voor het streamen van series en films?

Kijk jij veel series en films op Netflix, Apple Plus, Disney Plus of bij een andere streamingdienst? Dan is het slim om een televisie te kiezen die het beste beeld- en geluidskwaliteit heeft. Ga zeker voor een Oled of Qled 4K (8K) televisie. Ondersteuning voor HDR is uiteraard een must. Naast het beeld is geluid natuurlijk net zo belangrijk. Steeds meer films en series zijn te bekijken met Dolby Atmos. Met Dolby Atmos heb je het meeste realistische geluid in huis. Je zit met Dolby Atmos voor je gevoel midden in de actie. Dus jouw droom televisie ondersteund naast HDR ook Dolby Atmos. Voor de leukste bioscoopbeleving thuis kies je natuurlijk voor een extra groot scherm.

Bekijk het overzicht met de best geteste Oled televisies voor de leukste filmervaring!


Wat is HDR?

HDR is een beeldtechnologie en staat voor High Dynamic Range. Een televisie met HDR levert mooiere beelden in vergelijking met een toestel die deze technologie niet aan boord heeft. Het contrast en het kleurbereik zijn bij een HDR televisie een stuk groter dan een tv die geen HDR heeft. Kijk jij veel films en series? Dan is HDR ondersteuning op jouw nieuwe televisie een must!

Lees verder over HDR!


Wat is de beste televisie om op te gamen?

Ben jij een fanatiek gamer en gebruik je bijvoorbeeld de Playstation van Sony of de X-box van Microsoft? Je hebt dan een televisie nodig met een lage input lag van maximaal 50 milliseconden. Bij deze televisies is de vertraging het laagst. Kies ook zeker voor een 4K televisie met HDR ondersteuning en Dolby Atmos.


Wat is een mini-LED of NEO QLED televisie?

Een mini-LED televisie is uitgerust met achtergrondverlichting bestaande uit kleine mini-LEDs. Bij Samsung spreekt men van een NEO QLED televisie.

Lees verder over mini-LED!


Wat is de geschiedenis van de televisie?

De ontwikkeling van de televisie begon al in het jaar 1884 toen Paul Nipkow de Nipkowschijf uitvond. Pas op 2 oktober 1951 vond in Nederland de eerste televisie uitzending plaats.

Bekijk een chronologisch overzicht van de geschiedenis van de televisie van 1884 tot heden!


Terug naar de homepagina.